Judecătorii clujeni amenință Parlamentul cu proteste dacă acesta nu renunță la planul de tăiere a pensiilor speciale

judecator

Judecătorii Curții de Apel Cluj cer Parlamentului să nu taie pensiile speciale ale magistraților, potrivit Știri de Cluj, care citează adunarea generală a acestora. Ei totodată solicită, într-o rezoluție redactată pe 31 mai, ca vârsta de pensionare să rămână neschimbată pentru cei aflați în activitate. Rezoluția se adresează CSM, ÎCCJ și liderilor celor două camere parlamentare. Magistrații amenință cu proteste, dacă cererile lor nu vor fi respectate.

Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj somează Parlamentul să nu taie pensiile speciale. În data de 31 mai 2023, judecătorii au redactat o rezoluție ce a fost comunicată  Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi JustiţieiPreşedintelui Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin care solicită să se renunțe la planurile de tăiere a pensiilor de serviciu pentru magistrați, iar vârsta de pensionare să rămână neschimbată pentru cei aflați acum în activitate.

Adunarea generală „solicită ca modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraţilor aflaţi în funcţie şi orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privinţa judecătorilor recrutaţi sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătăţirii condiţiilor de muncă. Totodată, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituțional, în sensul standardelor internaționale amintite. 

Solicită asigurarea resurselor materiale şi umane necesare unei normale organizări a activităţii instanțelor de judecată, în scopul respectării drepturilor cetățenilor la un proces echitabil. 

Solicită Comisiei Europene şi Guvernului României să își asume întreaga responsabilitate pentru starea gravă în care au adus sistemul judiciar, aflat în plină criză de personal şi expus, practic, destructurării, prin astfel de măsuri, cu efecte negative asupra apărării drepturilor persoanelor din România”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Cluj. 

Citiți mai departe aici

Leave a Reply