Raportul privind licitația eșuată privind centura metropolitană

Captură-de-ecran-din-2022-04-29-la-01.04.16-3fisw2aacqb97amf6m3itm

Licitația pentru cele două tronsoane din faza I a proiectului centurii metropolitane nu a avut ofertanți. Multe firme interesate, dar niciuna atât de tare încât să se înscrie pentru atribuire. Așa că, în loc să se pregătească de proiectarea și execuția centurii, Clujul are acum de refăcut licitația.

Primarul Clujului, Emil Boc, a explicat luni că le-a cerut proiectanților să vină cu o analiză pentru această situație. Un răspuns amplu pentru o întrebare simplă: de ce? Ca urmare, USR i-a cerut lui Boc să facă public raportul.

Surse din apropierea echipei de proiectare ne-au spus care au fost problemele identificate. S-a discutat inclusiv cu unele dintre firmele interesate. Nu este ceva spectaculos, în sinteză lucrurile stau astfel: obstacolele majore au fost legate de complexitatea lucrării și timpul scurt pentru depunerea ofertelor, NU DE VALOAREA PROIECTULUI.

Sigur, o estimare mai largă a costurilor nu ar fi deranjat pe nimeni. Există și o stare de nesiguranță privind subiectul banilor. Pandemia și războiul ne-au arătat cât de nărăvașe pot deveni prețurile materialelor de construcții. O lucrare mare, cu o perioadă de execuție îndelungată, înseamnă și asumarea unor riscuri.

Cum spuneam, complexitatea este “buba”. Centura conține 156 de poduri și podețe, cinci tuneluri, multe bretele și drumuri de legătură, iar Clujul stă pe niște pământuri nu foarte solide, are și un depozit uriaș de sare în străfunduri, mai ales pe zona de est a orașului. Un patron se poate gândi că studiile geotehnice nu au fost făcute corect și că va avea surprize.

Citiți mai departe aici

Leave a Reply